söndag 25 december 2011

CHOKLADTRYFFELTÅRTA MED SAFFRANSTOPPING

Vår juliga efterätt!



CHOKLADTRYFFELTÅRTA MED SAFFRANSTOPPING

Ingredienser:
100 g smör
200 g mörk choklad (70%)
2 dl socker
4 ägg

Saffranstryffel:
200 g vit choklad
1 dl grädde
0,25 g saffran (1/2 kuvert)

Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Bryt isär chokladen & lägg ner den i smöret. Rör om & låt det smälta med smöret.
3. Vispa ner socker & ägg (ett i taget). Det ska vara jämnt blandat.
4. Häll smeten i en smord form, helst med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda i ugnen, på andra falsen nerifrån, 200 grader i ca 20 minuter.
6. Låt kallna.
7. Stöt saffran i en mortel & koka upp den med grädden.
8. Bryt chokladen i mindre bitar & låt den smälta ner i grädden.
9. Häll smeten över tårtan & låt svalna.
10. Förvara i kyl eller frys fram till servering.

Valnötter är gott till. För att "jula" till det lite skulle jag tro att granatäppelkärnor är fräscht till.

P.S. Det går att utesluta saffran. Då kan man servera tårtan till midsommar också. ;)

2 kommentarer:

  1. Men hejjegud va smarrigt det ser ut!! Var det inte svårt ändå? Ser hiskeligt lyxigt och proffsigt ut!

    SvaraRadera
  2. Nej då, det var superenkelt. I stort sett bara att röra ihop. Och sedan håller sig en sådan här kaka rätt länge. Den blir ju inte sämre med tiden liksom.

    SvaraRadera