torsdag 29 december 2011

SOJASTEKT FLÄSKFILÉ MED SAFFRANSPASTA

Sitter med nyårsbekymmer. Vad ska stå på menyn? Eftersom jag inte har någon aning tar jag en resa down memory lane.

Nyår 2009/2010!


SOJASTEKT FLÄSKFILÉ MED SAFFRANSPASTA
4 portioner

Ingredienser kött:
600-700 g fläskfilé
1-2 msk kinesisk soja
1-2 msk olivolja
½ - 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1- 2 msk smör till stekning


Ingredienser tillbehör:
250 g färsk pasta eller äggnudlar
1 stor morot
½ - 1 zucchini
½ purjolök
½ tsk salt
1 pkt saffran


Ingredienser topping på pastan:
3 dl parmesanost
½ - 1 kruka grovhackade basilikablad
½ dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor


Gör så här:
1. Putsa fläskfilén helt fri från hinnor och skär den i 1 ½ - 2 ca tjock skivor.
2. Pensla köttet med sojan och därefter med olivoljan. Låt köttet stå i rumstemperatur medan du gör i ordning pastan och örtparmesanen.
3. Örtparmesan: grovriv parmesanosten samt hacka de färska örterna. Blanda allt i en skål och smaksätt med pressad vitlök samt en aning nymald peppar.
4. Saffranspasta: skär grönsakerna i mycket tunna och långsmala strimlor. Börja med att skära moroten och zucchinin på längden med en osthyvel och skär sedan strimlor med en vass kniv. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt grönsaksstrimlorna koka med 1-2 min på slutet.
5. Låt allt rinna av väl i ett durkslag. Finfördela salt och saffran i en mortel och blanda med ca 3 msk olivolja i en stor stekpanna, gärna teflon. Tillsätt pastan och grönsakerna och sväng runt det hela några sekunder över het platta.
6. Hetta upp en stekpanna och låt smöret bli brynt. Krydda och lägga fläskfiléerna och stek dem lätt och hastigt i ca 1 min per sida.
7. Lägg upp pastan på fat och strö över rikligt med örtparmesan. Lägg på det nystekta köttet och garnera med några basilikablad.

Om än lite omständigt, JÄTTEGOTT!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar