fredag 27 april 2012

HONUNGSMARINERAD HELSTEKT FLÄSKFILÉ

Jag har testat (& ändrat lite) ett recept från nya Matmagasinet. Ganska enkelt & ganska gott. Min sambo gillar inte honung speciellt mycket så i hans fall fick receptet inte stora tummen upp men han åt ändå med glatt humör. Jag tycker själv att köttet blev riktigt mört & smakfullt.

Vi åt det med en liten sallad till & couscous kryddat med buljong.


HONUNGSMARINERAD HELSTEKT FLÄSKFILÉ
4 pers. (eller 8 bufféportioner)

Ingredienser:
700 g fläskfilé
salt & peppar

1 dl honung
1 msk soya
1 tsk oxfond
1 riven vitlöksklyfta
1 msk hackad rosmarin (vi tog bara en bråkdel av detta)

Gör så här:
1. Bryn filén runt om i en stekpanna. Salta & peppra & lägg sedan i en smord ugnsfast form.
2. Sätt in filén i ugnen med en termometer i den tjockaste delen. Ugnen ska stå på 125 grader & låt den vara där tills innertemperaturen är 60 grader.
3. Blanda ingredienserna till glazen. Pensla filén med den. Häll "resterna" över filén & låt den bakas klart i ugnen. Klar = 65-68 grader.
4. Ta ut filén & lägg den i folie att vila i 10 minuter. Skär sedan upp köttet (salta & peppra om så önskas) & servera antingen kall eller varm till en sallad/potatis eller som en rätt på en buffe.

Jag & min sambo gjorde denna rätt på 500 g filé & vi gjorde endast en halv sats av glazen & det räckte mer än väl. Jag skulle säga att det räcker även till 700 g fläskfilé & om du vill använda glazen till kyckling tror jag det blir bra det med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar