onsdag 18 april 2012

TRYFFELTÅRTA MED EN GNUTTA KAFFE

Det finns inga ord för att beskriva en god tryffelkaka. Ni vet efter middagen, till en kopp kaffe. Så här kommer helt sonika receptet:

TRYFFELTÅRTA MED EN GNUTTA KAFFE
10-12 bitar

Ingredienser:
150 g smör
300 g mörk choklad (60% kakaohalt)
4 cl starkt kaffe
7 äggulor
6 äggvitor
1,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
En nypa salt

Gör så här:
1. Smält smöret & tillsätt sedan den mörka chokladen och låt den smälta ner i smöret.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa sedan ner sockret & saltet, lite i taget. Fortsätt vispa tills smeten blir till marängkonsistens.
3. Rör ner kaffet, äggulorna samt vaniljsockret i choklad-smörsmeten.
4. Rör sedan försiktigt ihop marängsmeten med chokladsmeten. Häll denna i en springform, ca 24 cm i diameter (ha eventuellt smörpapper i botten om du vill kunna lossa kakan från formen) - den ska inte vara smord.
5. Grädda i cirka 40 minuter i 120 grader. Kakan kommer inte att se "klar ut" då den är färdig. Om du däremot tycker att den verkar för lös eller helt enkelt ser ogräddad ut så kan du grädda den i 10-15 minuter till.
6. När kakan är klar, slå av ugnen och öppna den & låt kakan svalna därinne.
7. Ställ kakan i kylen, minst tre timmar innan servering.

Servera med grädde!


Jag passade på att baka då pappa skulle komma på besök. Han gillar sötsaker så "dagen efter" kom han tillbaka och ville ha mer. Ett bra betyg tror jag.

1 kommentar:

  1. Ojoj så otroligt god den ser ut! Måste helt klart testa att baka denna! Kanske passande nere i Skåne till Eriks födelsedag:)

    SvaraRadera