söndag 10 februari 2013

BAUGETT


1 st

Ingredienser:
6 g jäst
1 dl mjölk
2 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
7,5 dl vetemjöl special

Gör så här:
1. Lös jästen i vätskan. Tillsätt eventuella kryddor (chiliflagor, fänkålsfrön, nötter, osv), salt & mjöl.
2. Täck degskålen med plastfolie. Försök att täcka degen så den inte torkar ut då den kommer i kontakt med luften. Låt degen jäsa i 5-10 timmar. Grundregeln är ju längre tid, desto mer bubblor i brödet.
3. Sätt ugnen på högsta värme.
4. Vält ut degen på mjölat bakbord & vänd degen så den blir mjölig på båda sidorna. Dela den i 2 delar & tvinna ihop dessa till en stor baugette. Lägg på plåt på bakplåtspapper & låt vila till ugnen är klar.
5. Sätt i plåten. Spraya med en vattenspruta uppe & nere i ugnen. Stäng luckan snabbt & grädda i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader & grädda i ytterligare 20-25 minuter.

Låt brödet svalna på galler. Det går bra att frysa.

Enklare kan det inte bli. Jag testade att tillsätta 2 tsk chiliflagor men det blev lite starkt för min mesiga smak. Nästa gång tillsätter jag något annat.

Brödet var enkelt att få snyggt & att jäsa över natten är idealliskt för 2 morgontrötta människor som vår familj består av.

1 kommentar:

  1. Oj, vad många godsaker du lagt ut här under senaste tiden! Många recept jag vill prova på :) Baguetten passar även mig då jag gärna vill spara tid på morgonsidan! :)

    SvaraRadera