onsdag 28 november 2012

SKRÄDKAKOR

Jag har aldrig hört namnet förr. Jag vet inte var det kommer ifrån & heller ej vad det betyder. Men brödet blev gott.  Vi åt det till frukost & det kändes lättbakat. Ost & smör på räckte. Smaken blev lätt julig. Ungefär som ett mellanting av filmjölkslimpa & en vanlig franska.

SKRÄDKAKOR
4 st

Ingredienser:
50 g jäst för söta degar
5 dl ljummen mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 msk mald brödkrydda
5 dl mjöl, ca 300 g
ca 10 dl rågskikt, ca 600 g

Gör så här:
1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
2. Rör i smöret i klickar samt tillsätt sirap, salt & brödkrydda.
3. Blanda sedan i mjölet & arbeta samma till en bland & smidig deg.
4. Låt degen ljäsa i 30 minuter under bakduk.
5. Stjälp upp degen, knåda lätt & dela i 4 delar. Forma varje del till en rund bulle som du kavlar ut till en rundel, ca 20 cm i diameter.
6. Nagga kakorna & låt jäsa ytterligare en gång, ca 30 min under bakduk. Rundlarna ska jäsa till knappt sin dubbla storlek.
7. Grädda på 225 graders värme, i nedre delen av ugnen.


Glöm inte att nagga kakorna innan de jäser - dvs gör inte som jag.

2 kommentarer:

  1. Det finns något som heter skrädmjöl. När man skräder så avskiljer man "agnar från vetet", dugligt från odugligt etc. Eller kanske heter det skrädkakor för att man förr i tiden gjorde bröd på det man hade över. Det ser i vilket fall jättegott ut! Jag har en fråga: i steg 5, ska jag platta till kakorna ordentligt eller ska de vara lite bulliga, typ ett par centimeter höga?

    SvaraRadera
  2. Precis mor, du plattar till kakan - eller kavlar ut den så den är några centimeter tjock. Jag kollade aldrig tjockleken utan jag mätte diametern istället, som ska vara 20 cm.

    SvaraRadera