torsdag 20 december 2012

CHOKLADKOLA med INGEFÄRA lr FLINGSALT

Ingredienser:
100 g smör eller margarin
4 msk kakao
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk vaniljpulver
1 dl ljus sirap
2 msk flytande glykos
2 msk finriven färsk ingefära eller flingsalt att strö ovanpå
Gör så här:
1. Smält matfettet i en tjockbottnad, kastrull. Dra kastrullen av värmen och vispa ut kakaon i matfettet så att det inte bildas klumpar.
2. Tillsätt grädde, socker, sirap och glykos.
3. Koka kolan tills den är 120°C eller lite längre om man vill ha en hård kola. Jag rekommenderar längre.
4. Tillsätt ingefäran och rör om./ Om du vill ha kola med salt på skippar du detta moment.
5. Täck en form (ca 20 x 30 cm, för 80 kolor) med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och låt stelna i minst 4 timmar, gärna över natten. Om du vill har flingsalt på strör du över detta någon minut eller två efter att du hällt smeten i formen.
6. Klipp eller skär ut kolor i önskad storlek.

Den här kolan blir jättegod men jag har haft svårt att få den att stelna. Jag vet inte om det beror på att ingefäran gör något "kemiskt" med kolamassan eller om det beror på att med ingefäran tillsätts lite vätska (saften från alltså). Jag kokade den till 124 grader & den blev ändå för mjuk. 127 grader ska jag testa nästa gång. Men just nu äter jag kolan direkt från frysen. Perfekt för den som vare sig vill vänta eller tugga loss en plomb i en tand.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar