lördag 17 september 2011

RICOTTA- & MANDELKAKA MED HALLON & GLASS

Här kommer ett recept som jag & sambon provade för 2 veckor sedan. Han gillade verkligen denna efterrätt. Och egentligen säger det ganska mycket för han tycker inte att efterrätter är speciella. Han skulle lika gärna kunna vara utan. En nackdel med detta recept är att det innehåller ricotta, visserligen inte en nackdel i sig men dessa säljs i rätt stora förpackningar & håller inte länge efter att man öppnat den. Så vad gör man med resterna? För oss så åkte allt ner i komposten, vilket inte känns kul. Så jag måste försöka hitta andra saker som ricotta kan användas till.

Här kommer receptet & bild i alla fall. Och ja, jag råkade visst äta lite innan jag kom ihåg att ta en bild.



RICOTTA- & MANDELKAKA MED HALLON & GLASS/AKA ITALIENSKT FREDAGSMYS ;)
6 st

Ingredienser:
100 g mandelmassa
25 g smör
2 ägg
1/2 dl socker
1 dl ricottaost
/2 dl mjöl
1 krm salt
2 msk mandellikör, t.ex. Disaronno
250 g frysta hallon
1/2 liter vaniljglass

Gör så här:
1. Riv mandelmassan grovt.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg & socker fluffigt. Tillsätt mandelmassa, ricotta & smör.
4. Sikta i mjölet & vispa snabbt in det i smeten. Tillsätt 1 krm salt.
5. Smörj en muffinsplåt eller cocotteformar med smör. Klicka ner smeten i dessa.
6. Baka mitt i ugnen, 200 grader, i 14-16 minuter tills kakorna stelnat.
7. Häll likören i en skål. Doppa snabbt ner de varma kakorna & ställ dem på assietter.
8. Servera med hallon & glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar