måndag 26 september 2011

SMÖRDEGSPIROGER MED KÖTTFÄRS

Detta blev både vår söndagsmiddag & måndagsrestihopkok. Ett gott & enkelt recept. Egentligen borde alla ha en bytta med färdig köttfärssås i frysen, redo att tas fram vid de tillfällen då hungern är stor men tålamodet & orken liten.



SMÖRDEGSPIROGER MED KÖTTFÄRS

Ingredienser:
350 g köttfärs
Vitlök
Ketchup
Tomatpure
Salt, peppar, grönsaksbuljong... kryddor efter tycke & smak
Creme fraiche
Smördegsplattor
1 ägg

Gör så här:
1. Stek köttfärsen & krydda efter tycke & smak. I grundreceptet (från Norrmejerier) ingår en smaksatt creme fraiche, Mexican Chili tror jag den heter. Jag tycker dock att det är godare med min vanliga köttfärs eller smaksatt med vanliga tacokryddor. Det är dock bra om köttfärsen är ganska torr & osåsig.
2. Lägg fram 6 rektangulära smördegsplattor & låt dem tina i några minuter.
3. Dela plattorna på mitten. Kavla ut dem lite.
4. Fördela köttfärsen i mitten av plattorna. Vik dem sedan på mitten & fäst hörnen genom att trycka till dem med en gaffel.
5. Pensla pirogerna med ägget.
6. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i ca 12-15 minuter. Servera med sallad.  


TIPS: Vi hade inte nog med köttfärs för att göra alla piroger till måndagsmiddag så vi tog creme fraiche & blandade med rökt skinka & ost. Sedan gjorde vi en pirog med denna fyllning. Det blev rätt gott dem med.

2 kommentarer: