I helgen har morgnarna bestått av sömn & inte så mycket bakning. Eftersom veckan som kommer egentligen bara består av sovmorgnar så säger jag enough redan nu. Det är skönt att sova men jag tänker inte slösa denna semestervecka enbart på sömn. Jag har massor av skoj inplanerat & slöerierna som försiggått denna helg får förpassas just till helgen. Redan idag, söndag, förväntar jag mig lite action i form av tvätt & kanske lite hus & hem-göromål.
Igår, trots slow-motion-tempot, bakades iaf en laddning kakor. Än en gång testades den torkade lavendeln som jag fick av Mor i födelsedagspresent. Lavendel hör helt klart bättre ihop med mörk choklad. Ungefär som chili & mörk choklad. Den ger ett litet sting.
CHOKLADKAKOR MED LAVENDEL
24 st
Ingredienser:
150 g smör
3 3/4 socker
1 tsk torkad, hackad lavendel
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 1/4 dl kakao
2 1/2 dl mjöl
100 g hackad, mörk choklad
Gör så här:
1. Vispa smör, socker & lavendel vitt & fluffigt.
2. Tillsätt ett ägg i taget.
3. Sikta samman & ner de torra ingredienserna till sockerblandningen.
4. Blanda slutligen ner den hackade chokladen i smeten.
5. Rulla till 24 bollar & placera på plåtar. Det ryms ca 6 st på varje plåt då de flyter ut något.
6. Grädda i 180 grader, 10-12 minuter.
Håller ca en vecka i en lufttät burk & de går även att frysa. Jag kan också tillägga att min smet blev ganska lös så att rulla till bollar blev lite geggigt. Därför tillsatte jag lite extra mjöl men trots den geggiga konsistensen flöt inte kakorna ut allt för mycket.
P.S. Dessa kakor blev uppskattade på jobbet idag, måndag, då jag gjorde ett litet gästuppträdande. Visserligen är mina kollegor fikamonster men det lät som att de genuint menade det då de sa att dessa kakor var goda. En second opinion är ju aldrig helt fel. D.S.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar