lördag 4 februari 2012

LJUSA DINKELBULLAR

LJUSA DINKELBULLAR
24st

Ingredienser:
50 g jäst
10 dl vatten
2 tsk strösocker
1 1/2 msk salt
700 g dinkelsikt
800 g vetemjöl

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke & tillsätt det ljumma vattnet.
2. Rör i socker & salt.
3. Tillsätt sedan mjölet & knåda ihop ordentligt.
4. Låt jäsa i 1-2 timmar.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den till 2 platta, avlånga längder, ca 8 gånger 45 cm. Dela vardera längd i 12 bitar. Lägg på bakpappersklätt galler & jäs i 30-40 minuter.
6. Värm under tiden ugnen till högsta värmen, 250-300 grader.
7. Sätt i gallret & spreja med vatten med en blomspruta uppe & nere i ugnen. Stäng snabbt ugnsluckan & grädda bullarna 8 minuter.
8. Ta ut dem & låt dem svalna på galler utan bakduk.






Eftersom vi bara är 2 personer i vårt hushåll gör jag ofta halv sats då jag bakar bröd. Det är ju godast nybakat. Så gjorde jag även i detta fall & det funkade med receptet. Bullarna blev väldigt matiga så man orkar inte äta så många bröd per person - eller vi orkade inte det iaf.

Då det är 30 minus ute & vanliga mjölet tog slut fick jag lov att ersätta det med 100 g vetemjöl special. Bröden blev goda så det verkar fungera utmärkt att "experimentera" lite lagom.

Summa summarum; gott, neutralt bröd som jag kommer att baka fler gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar