fredag 11 mars 2011

FESTBRÖD MED LÖK & TOMAT

Godis, efterrätter & mjuka kakor. Det är dags för något mer matigt. Speciellt eftersom jag har hittat etikettfunktionen på denna blogg. Time to put it to use. Flest etiketter vinner, eller?

Det här är det enklaste brödet någonsin & gott blir det. Har du dessutom en maskin som knådar degen är arbetsinsatsen minimal. Snåla inte på flingsaltet ovanpå bara. Om du märker att du har snålat då brödet är klart & du redan huggit in på det, har jag märkt att det går utmärkt att strö på lite i efterhand. Tomaterna är nämligen fortfarande lite fuktiga & suger fast i saltet.

FESTBRÖD MED LÖK & TOMAT
2 bröd

Före...

Ingredienser:
25 g jäst
7 dl vetemjöl special
2 msk honung
1/2 msk salt
3 dl vatten

Topping:
2 tomater
1 stor rödlök
1 msk olivolja
ett par nypor flingsalt
(några kvistar timjan)

Efter!
Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt ljummet vatten. När jästen löst sig tillsätter du övriga ingredienser& arbetar samman allt till en deg. 10 minuter för hand, 5 minuter i maskin har jag för mig att "experterna" säger då det gäller degknådning. :)
2. 30 minuters jäsning.
3. Stjälp upp degen & knåda den lätt på mjölat bakplåtspapper. Kavla ut till 1 cm tjock platta.
4. Skät tomater i tunna skivor. Löken likaså. Lägg dessa på bördet. Ringla över olivolja & strö över saltet.
5. Låt jäsa i 25 minuter. Skjuts in i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter - det syns när brödet är klart.

1 kommentar:

  1. Det här är ett recept jag definitivt ska pröva! Det ser ut som en perfekt liten kvällsmåltid tillsammans med en god vän och glas rött därtill. Mums! /Halena

    SvaraRadera