lördag 26 mars 2011

SMÖRBULLAR

Sötare än socker!

Detta är inte min favoritdeg då det gäller vetedeg så det var med viss tvekan att jag testade detta. I denna kombination funkar det dock. Och ett tips är att ta EN bulle till kaffet - inte två. Det blev en sockerchock!

SMÖRBULLAR
Ingredienser:
25 g jäst
2 dl mjölk
100 g smör
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
Nymalen kardemumma
2 äggulor
7-8 dl mjöl

Fyllning:
100 g rumstempererat smör
1 dl rörsocker
1 msk fairtrade vaniljsocker
Nymalen kardemumma


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken & häll i den.
2. Tillsätt smör i klickar, salt, socker, kardemumma, äggulor & mjöl. Arbeta ihop till en deg men överarbeta inte. Det är meningen att degen ska vara lite kladdig av smörklickarna.
3. Låt jäsa i 30 min.
4. Kavla ut degen till en rektangel. Skär i 20 fyrkanter. Lägg en tesked fyllning på varje fyrkant & vik ihop kanterna. Lägg bullen med skarven ned på en plåt.
5. Lät jäsa i 30 min. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 8 minuter i 225 grader.
6. Smält smör & pensla det på bullarna. Strö rörsocker på bullen & ÄT! (Om du ska frysa bullarna, låt bli att smöra & sockra på slutet bara.)



Och trots att detta inte är min smakmässiga favorit bland vetedegar är det definitivt den enklaste att jobba med. Lagom kladdig men ändå lagom fast. Enkel att kavla & forma. I övrigt har rörsocker verkligen blivit en favorit. Smakar lite kola-aktigt & är mycket godare än vanligt strösocker. Om jag tog socker i kaffet skulle jag byta ut det omgående. Då jag äter bär sockrar jag alltid med rörsocker, aldrig farin eller strö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar