söndag 27 mars 2011

TEKAKOR


Redo!

Det sägs att ett av de bästa spartipsen är att baka eget bröd. Och vilket spartips det är, då nybakat bröd är något av det godaste man kan äta. Problemet är att eget bröd är gott nybakat men urtråkigt efter en dag eller två. Likaså om man fryser det. Det blir aldrig lika gott då man tinar det igen.

Första ggr jag bakade egna tekakor sa sambon "Åh, vad mycket mer de smakar än vanliga butiksköpta tekakor". Själv saknade jag fluffigheten hos de butiksbakade. Numera skulle jag aldrig köpa tekakor på affären. De smakar ingenting & let's face it - man betalar för luft.

De här små härligheterna är underbara. Enkla att baka & goda även då man tagit dem ur frysen.

Skjuts in i ugnen...
TEKAKOR
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
100 g smör
3/4 dl socker
1 1/2 tsk salt
14-15 dl eko mjöl

Gör så här:

Klara!
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna & arbeta degen ordentligt. 8 minuter i maskin eller för hand tills degen är elastisk. 2. Låt jäsa i 60 min.
3. Dela degen i 24 delar. Kavla ut varje bulle till en rundel, ca 1 cm tjock & lägg på en plåt. Nagga varje rundel med en gaffel & låt jäsa i 30-40 min.
4. Grädda i ugnen i 5 minuter, 250 grader. Klart!

2 kommentarer:

  1. Åååh vad länge sedan jag gjorde tekakor, det är ju så himmelens gott! och jag håller med om att de smakar lika bra efter frysning! Undrar om man kan variera dem...typ lägga i lite havre, kli eller något annat bra för magen? Allra godast är det dock precis som de är :-)

    SvaraRadera
  2. Jag har ett jättegott recept som kommer från en mattidning hos dig. De är med både havegryn & nån typ av frön. Ej psyllium men något liknande. De heter Australiska tebröd. Så ungefär som tekakor fat man blandar i en gröt på frön & havre i. Helt ok! Ska skicka receptet vid tillfälle om du är sugen.

    SvaraRadera