söndag 20 mars 2011

VARM CHOKLADBAKELSE MED HALLONSOBET & HASSELNÖTSSTRÖSSEL

Kan det bli godare. Riktig comfort food - eller efterrätt i detta fall. Snabbt går det & lätt är det. På riktigt!


Receptet är för 6 personer men det går enkelt att dela det på hälften om man är sugen på detta själv. Det går faktiskt att värma upp redan gräddade bakelser i ugnen snabbt & äte dem dagen därpå. Inte lika gott men nästan.

VARM CHOKLADBAKELSE
Ingredienser:
100 g choklad (70%)
100 g smör
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk kakao + 2 msk till formarna
2 ägg
2 äggulor
1/2 msk smör

Till servering:
1/2 dl hasselnötter
300 g hallonsorbet

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka chokladen. Smält den med smöret i en kastrull. Rör i socker & salt så att det smälter. Låt det sedan svalna en aning.
3. Sikta i mjöl, bakpulver & kakao genom en sil.
4. Tillsätt äggen & äggulorna, vispa till en slät smet.
5. Pensla suffléformar eller aluminiumformar med smält smör. Ströa dem med kakao.
6. Fördela smeten i de 6 formarna. Grädda dem strax före servering mitt i ugnen i 9 minuter. Bakelserna ska vara såsiga i mitten & fasta runt om. Låt bakelserna vila i 2 minuter då de kommer ut från ugnen - då lossnar de lättare från formarna.
7. Stjälp upp. Strö på strössel & servera med en kula sorbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar