onsdag 6 april 2011

DAIMMANDELKROKANTCOOKIES

Lättare att baka än att säga eller skriva.

Som en godisbit fast i kakform. Om dessa kakor sa jag efter baket att de var goda men inte fantastiska & att jag nog ej skulle slösa min knappa baktid på att göra dem fler gånger. Tji fick jag för en vecka senare går jag här & önskade att det låg en daimmandelkrokantkaka i frysen. Tji fick jag igen då jag redan har bjudit bort alla på jobbet.

Här kommer receptet i alla fall.

DAIMMANDELKROKANTCOOKIES
ca 20st

Ingredienser:
100 g smör
50 g sötmandel
1 dl socker
3/4 dl farinsocker
1 krm salt
2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg
150 g daimkross (spara lite till garnering, ca 50 g)

Gör så här:
1. Rör smöret mjukt.
2. Hacka mandel & daim grovt & rör ner det i smöret tillsammans med de övriga ingredienserna. Blanda väl.
3. Orginalreceptet säger sedan att man ska rulla degen till en rulle, ca 7 cm i diameter & läta den vila svalt i ca 15 min. Därefter ska man skära 1 cm breda skivor & lägga dem på bakplåtspapper. Gör gärna detta. Jag gjorde dock ej så för det är min åsikt att det ÄR omöjligt att skära fina runda 1 cm-kakor av en deg med hårda nöt-chokladbitar i. Jag delade istället degen i 20 delar, rullade dem snabbt till bollar, la på plåten & plattade till lite. Snabbt, enkelt & jag slapp bli sur & arg.
4. Strö lite daim på kakorna & skjuts mitt in i ugnen i 200 grader, 8-10 min tills kakorna har blivit lätt bruna. Grädda inte för länge. Kakorna ska vara sega i mitten.

Vad bör nämnas är också att jag bytte ut lite grann av farinsockret mot rörsocker. För jag ÄLSKAR rörsocker. Jag är övertygad om att allt skulle bli godare om vi använde rörsocker istället för strösocker eller annat socker för den delen. Det ska jag bevisa genom att snöa in totalt på rörsocker. :)

1 kommentar:

  1. Himla bra när du förenklar recepten praktiskt! Mums vad godisgoda de ser ut!

    SvaraRadera