En smak av sommar. Det är inte vad jordgubbar brukar stå för mig. För alla andra verkar de röda bären vara = svensk midsommar. Nu begraver jag näsan i jordgubbsförpackningen & doften för mig tillbaka till förra sommaren & ja, faktiskt midsommar. Förra sommaren bakade jag nämligen en jordgubbstårta till midsommar. Det var det godaste jag någonsin gjort! Nästa midsommar ska jag baka den igen. Då ska jag lägga ut både bild & recept här.
Midsommartårtan var ett recept som legat i "högen" & väntat på att få bli testat. Flera år tog det.Det här receptet är också ett som jag har velat testa hur länge som helst. Varför det inte blivit av vet jag inte. Men nu är det gjort & det blev ett ljuvligt resultat.
Denna rulltårta är precis lagom som avslutning på de flesta middagar. Mastig utan att vara svulstig. Inte speciellt söt så därför skulle jag kategorisera den som en vuxen efterrätt. Eller varför inte till eftermiddagsfikat en varm sommardag?
Denna rulltårta är precis lagom som avslutning på de flesta middagar. Mastig utan att vara svulstig. Inte speciellt söt så därför skulle jag kategorisera den som en vuxen efterrätt. Eller varför inte till eftermiddagsfikat en varm sommardag?
Ett tips är att äta rulltårtan ca 30 minuter efter färdigställandet. Det är lagom tid för att jordgubbarna ska ha hunnit avge smak men inte för lång tid för att själva chokladkakan ska ha blivit blöt av mascarponeosten.
MASCARPONECHOKLADRULLE MED JORDGUBBAR
Ingredienser:
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
strösocker till formen
Fyllning:
500 g mascarpone
1/2 dl florsocker
2-3 tsk fairtrade vaniljsocker
10 jordgubbar
Gör så här:
1. Vispa ägg & socker pösigt. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke & sikta ner i äggvispet.
2. Klä en långpanna med ett bakplåtspapper & strö lite socker på. Häll i smeten & grädda kakan mitt i ugnen i 5 minuter i 225 grader.
3. Stjälp upp kakan på ett sockerbestrött bakplåtspapper. Låt kakan svalna.
4. Blanda ingredienserna till fyllningen (inte jordgubbarna). Smeta ut blandningen på den kalla kakan. Skicka jordgubbarna tunt & fördela dem över kakan.
5. Rulla ihop kakan till en rulle med hjälp av bakplåtspapperet. Servera med fördel med extra jordgubbar.
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
strösocker till formen
Fyllning:
500 g mascarpone
1/2 dl florsocker
2-3 tsk fairtrade vaniljsocker
10 jordgubbar
Gör så här:
1. Vispa ägg & socker pösigt. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke & sikta ner i äggvispet.
2. Klä en långpanna med ett bakplåtspapper & strö lite socker på. Häll i smeten & grädda kakan mitt i ugnen i 5 minuter i 225 grader.
3. Stjälp upp kakan på ett sockerbestrött bakplåtspapper. Låt kakan svalna.
4. Blanda ingredienserna till fyllningen (inte jordgubbarna). Smeta ut blandningen på den kalla kakan. Skicka jordgubbarna tunt & fördela dem över kakan.
5. Rulla ihop kakan till en rulle med hjälp av bakplåtspapperet. Servera med fördel med extra jordgubbar.
Så ljuuuvligt det ser ut! Detta blir ett givet recept till Sel i sommar... Tack!
SvaraRaderaDet tycker jag låter som en utmärkt idé. Och bjud grannarna för det blir ganska många bitar.
SvaraRadera